22 Nisan 2016 Cuma

ŞEFTALİ AĞACI

Şeftali bitkisi genellikle ılıman iklim bölgelerinde yetiştirilmektedir. Soğuğa karşı dayanıklı olmasına rağmen çiçeklenme döneminde havanın soğuk olması durumunda don zararları görülebilmektedir. Ortalama ömrü 30 – 35 yıl olup ülkemizde en çok Marmarada Taze olarak tüketilebilen şeftali hoşaf, reçel ve meyve suyu olarak da kullanılabilmektedir. Şeftali ağacının uzunluğu ortalama 2 – 2.5 metre arasında değişmektedir. Elma ve Armutla birlikte pazar payı yüksek olan meyvelerdendir. Türlere göre değişmekle birlikte Haziran ayından Eylül ayına kadar tüketilebilir.
İri taneli çekirdeği hem hayvan yemi hem de yakıt olarak değerlendirilebilir. Kül ve kükürt oranı az olan çekirdek temiz enerji kaynağı olup fırın, sera ve hamamlarda kullanılır. Dünya geneli şeftali üretiminde Çin ilk sırada yer alırken ülkemiz FAO verilerine göre 5. sırada bulunmaktadır.tr.wikipedia.org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder